Дворічанським школярам повернули ще 67 гектарів

Ілюстративне фото: kurjer.info/ Виктория Капская

Два навчальні заклади у Дворічній уклали з фермерськими господарствами три договори про співпрацю щодо обробки земельних ділянок у навчальних та дослідницьких цілях. Прокуратура в ці цілі не повірила та подала позови до суду. Суд задовольнив вже другий позов. Тепер школярам мають повернути майже 67 га землі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Господарський суд Харківської області рішенням від 13 липня 2021 року задовольнив позовну заяву Куп’янської окружної прокуратури в інтересах держави про скасування мнимого договору про співпрацю і зобов’язав фермерів звільнити земельну ділянку площею майже 67 га.

Як повідомляв Харків Times, встановлено, що у березні 2018 року між середніми навчальними закладами Дворічанського району Харківської області та приватним сільгосппідприємством укладені три договори про співпрацю в сфері сільгоспвиробництва на земельних ділянках, що належать навчальним закладам. Загальна площа цих ділянок — 135 га, а вартість — близько 4,5 млн грн.

Аналіз умов договорів показав, що справжня їхня мета — приховування сторонами фактичних відносин оренди, оскільки законних підстав для укладення договорів про співпрацю між навчальними закладами та приватним підприємством немає.

З одного боку, навчальні заклади, визнав суд, повинні забезпечувати реалізацію права громадян на безкоштовне базову середню освіту, а не відволікати їх на польові роботи. З іншого боку, в статуті згаданого сільгосппідприємства нічого не сказано про навчальну або наукову діяльність.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 5 липня 2021 року Дворічанському ліцею повернули ділянку площею майже 33 га.